Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΠόρταλΠόρταλ  ΦόρουμΦόρουμ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  

 

 Συνθήκες εκπομπής για επιτυχείς επαφές ΕΜΕ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
sv4lba
1watt
1watt



Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 20
Ηλικία : 40
Τόπος : Αθήνα, Καρδίτσα
Ασχολίες : Hamradio, Electronics, Enduro
Registration date : 26/01/2008

Συνθήκες εκπομπής για επιτυχείς επαφές ΕΜΕ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Συνθήκες εκπομπής για επιτυχείς επαφές ΕΜΕ   Συνθήκες εκπομπής για επιτυχείς επαφές ΕΜΕ EmptyΠαρ Φεβ 01, 2008 2:26 pm

Πολύ συχνά ρωτάει κάποιος τι συνθήκες εκπομπής χρειάζονται για να μπορέσεις να κάνεις μια απλή επαφή ΕΜΕ.
Παρακάτω παραθέτω από το ARRL Handbook ένα πινακάκι που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο.


50 MHz 1500W
144 MHz 1000W
432 MHz 500W
1296 MHz 200W
Για 2.3GHz και πάνω, περίπου 100W

Φυσικά αυτά εξαρτώνται και από το είδος του κεραιοσυστήματος που θα χρησιμοποιηθεί.
Για παράδειγμα, στα 2m λέμε ότι χρειάζεται 1KW χρησιμοποιώντας ΜΙΑ ΜΟΝΟ κεραία
απολαβής όμως 18dbd ή αλλιώς περίπου 20.1dbi.

Ο σχεδιασμός της κεραίας παίζει επίσης ΠΟΛΥ μεγάλο ρόλο. Καλό είναι οι κεραίες να έχουν μήκος ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 φορές το μήκος κύματος και ακόμα καλύτερα, οξύ σημείο συντονισμού.

Αν λοιπόν βάλουμε 2 καλά σχεδιασμένες κεραίες σε φάση, μπορούμε πολύ εύκολα να πάρουμε σχεδόν άλλα 3db κέρδος (απ'ότι 2.5 που είναι συνήθως). Έτσι αυτομάτως μπορούμε αντί για 1KW να εκπέμψουμε με περίπου 800W. Αντίστοιχα, με 4 κεραίες σε φάση που μας δίνουν περίπου 5.5db κέρδος, μπορούμε να εκπεμψουμε με 550-600W.

Ακόμη, όσον αφορά το αν θα χρειαστούν ρότορες (ανεβαίνει το budget) η απάντηση είναι πολύ απλή. Όταν το φεγγάρι βρίσκεται στον ορίζοντα και για περίπου 30-45 λεπτά, οι επαφές μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα! Έτσι γνωρίζοντας την ώρα, στρέφουμε το κεραιοσύστημα και περιμένουμε...

Επίσης όσον αφορά τη λήψη, χρειαζόμαστε και έναν πολύ καλό προενισχυτή με μεγάλο δείκτη εξασθένησης θορύβου. Οι καλύτεροι είναι με GaAsFET τρανζίστορ. Κυκλώματα υπάρχουν πάρα πολλά στο internet.

Βλέπουμε ότι με λίγο χρόνο, καλό σχεδιασμό και έναν απλό ενισχυτή του εμποροίου μπορούμε να κάνουμε άνετα μια επαφή Earth-Moon-Earth.

Κάποιος που θα ήθελε να ξεκινήσει, θα μπορούσε να το κάνει προσπαθώντας για αρχή στα 6m. Αυτό γιατί αν υπάρχει στο shack ενισχυτής για τα βραχέα 1-1.5KW, φτιάχνοντας μια μόνο κεραία Yagi απολαβής τουλάχιστον 14.5dbd και έναν προενισχυτή, μπορεί να κάνει τις πρώτες του επαφές.
(Το λέω αυτό γιατί κάποιος που ασχολείται με τα βραχέα, με την αγορά ενός ενισχυτή μπορεί να είναι διπλά κερδισμένος)

Σαν τελευταίο, θα ήθελα να ενημερώσω, ότι τώρα πια δεν χρειάζεται η γνώση CW για να κάνεις τις επαφές. Υπάρχει προγραμματάκι το οποίο κάνοντας ανάλυση φάσματος μπορεί και κωδικο-αποκωδικοποιεί τα σήματα ακόμα και όταν με το αυτί δεν μπορούμε να τα διακρίνουμε! Το πρόγραμμα είναι WSJT.

Υ.Γ. Εγώ δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί πρακτικά με το θέμα. Όλα αυτά είναι από διάβασμα και συλλογή εμπειριών από άλλους ραδιοερασιτέχνες. Όσον αφορά την θεωρία (υπολογισμούς απόδοσης ενός σταθμού κλπ) μπορώ κάλλιστα να βοηθήσω.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Συνθήκες εκπομπής για επιτυχείς επαφές ΕΜΕ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ :: Earth-Moon-Earth-
Μετάβαση σε: